Gıdalar besin değerleri yüksek dolayısıyla da mikroorganizmalar için çok uygun ortamlardır.Gıdaların bozulmalarını önlemek için dondurmak, soğukta muhafaza etmek, kurutmak, ısıl işlem uygulamak gibi muhafaza yöntemleri kullanırız. Bu yöntemlerin amacı mikroorganizmaların ölmesini sağlamak yada üremelerini engellemektir. Aşağıdaki tabloda gıdaların buzdolabı ve derin dondurucu koşullarında ne kadar süreyle muhafaza edilebileceklerini göstermektedir.
Katagori
|
Yiyecek
|
Buzdolabı(4°C ve altı)
|
Derin Dondurucu(-18°C ve altı)
|
Salatalar
|
Yumurtalı,
tavuklu, jambonlu, ton balıklı&makaroni salatalar
|
3-5 gün
|
Dondurucuda
saklamak iyi değil
|
Sosisli
Sandviç
|
Paketi
açılmış
|
1 hafta
|
1-2 ay
|
Paketi
açılmamış
|
2 hafta
|
1-2 ay
|
|
Pastırma&Sosis
|
Pastırma
|
7 gün
|
1 ay
|
Sosis ,çiğ
tavuk, hindi,sığır eti
|
1-2 gün
|
1-2 ay
|
|
Hamburger ve
Kıymadan
Yapılmış
Diğer Ürünler
|
Hamburger,
sığır eti, hindi, kuzu eti, domuz eti,dana eti ve bunların karışımları
|
1-2 gün
|
3-4 ay
|
Taze Sığır, Kuzu
Eti
|
Biftek
|
3-5 gün
|
6-12 ay
|
Doğranmış
etler, kuşbaşı
|
3-5 gün
|
4-6 ay
|
|
Rosto
|
3-5 gün
|
4-12 ay
|
|
Taze Kanatlı
Eti
|
Bütün tavuk
veya hindi
|
1-2 gün
|
1 yıl
|
Parçalanmış
tavuk veya hindi
|
1-2 gün
|
9 ay
|
|
Çorbalar ve
Sulu Yemekler
|
Sebzeli veya
etli
|
3-4 gün
|
2-3 ay
|
Kalanlar
|
Pişmiş
kırmızı veya beyaz et
|
3-4 gün
|
2-6 ay
|
Börek,mantı
|
3-4 gün
|
1-3 ay
|
|
Pizza
|
3-4 gün
|
1-2 ay
|
|
KAYNAK: http://www.foodsafety.gov/keep/charts/storagetimes.html
adresinden Türkçeye çevrilmiştir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder