13 Eylül 2014 Cumartesi

Gıdaların Buzdolabında ve Derin Dondurucuda Depolama Süreleri

Gıdalar besin değerleri yüksek dolayısıyla da mikroorganizmalar için çok uygun ortamlardır.Gıdaların bozulmalarını önlemek için dondurmak, soğukta muhafaza etmek, kurutmak, ısıl işlem uygulamak gibi muhafaza yöntemleri kullanırız. Bu yöntemlerin amacı mikroorganizmaların ölmesini sağlamak yada üremelerini engellemektir. Aşağıdaki tabloda gıdaların buzdolabı ve derin dondurucu koşullarında ne kadar süreyle muhafaza edilebileceklerini göstermektedir.



Katagori
Yiyecek
Buzdolabı(4°C ve altı)
Derin Dondurucu(-18°C ve altı)
Salatalar
Yumurtalı, tavuklu, jambonlu, ton balıklı&makaroni salatalar
3-5 gün
Dondurucuda saklamak iyi değil
Sosisli Sandviç

Paketi açılmış

1 hafta

1-2 ay


Paketi açılmamış
2 hafta
1-2 ay
Pastırma&Sosis
Pastırma
7 gün
1 ay
Sosis ,çiğ tavuk, hindi,sığır eti
1-2 gün
1-2 ay
Hamburger ve Kıymadan
Yapılmış Diğer Ürünler
Hamburger, sığır eti, hindi, kuzu eti, domuz eti,dana eti ve bunların karışımları
1-2 gün
3-4 ay
Taze Sığır, Kuzu Eti
Biftek
3-5 gün
6-12 ay
Doğranmış etler, kuşbaşı
3-5 gün
4-6 ay
Rosto
3-5 gün
4-12 ay
Taze Kanatlı Eti
Bütün tavuk veya hindi
1-2 gün
1 yıl
Parçalanmış tavuk veya hindi
1-2 gün
9 ay
Çorbalar ve Sulu Yemekler
Sebzeli veya etli
3-4 gün
2-3 ay
Kalanlar
Pişmiş kırmızı veya beyaz et
3-4 gün
2-6 ay
Börek,mantı
3-4 gün
1-3 ay
Pizza
3-4 gün
1-2 ay
KAYNAK: http://www.foodsafety.gov/keep/charts/storagetimes.html adresinden Türkçeye çevrilmiştir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder